OSJET HLADNOĆE DO -60 STEPENI: Evropu okovala sibirska zima, najmanje 40 mrtvih!

0
217

U tom valu ekstremne hladnoće koji su britanski mediji prozvali “Zvijer s istoka”, Nizozemci “Sibirskim medvjedom”, Šveđani “snježnim topom”, dok su Francuzi odabrali naziv “Moskva-Pariz”, od petka je u Poljskoj umrlo 18 ljudi, šest u Češkoj, pet u Litvi, po četvero u Francuskoj i Slovačkoj, dvoje u Italiji i isto toliko u Rumunjskoj. U Estoniji je od početka mjeseca umrlo sedam ljudi.

U noći s utorka na srijedu temperatura se u planinskim dijelovima Hrvatske i BiH spustila na minus 21 stupanj, u Lubecku na sjeveru Njemačke minus 20, na jugu Poljske minus 19, u belgijskom Liegeu minus 18, a u okolici Londona minus 10.

U Švicarskoj, u Glattalpu na 1850 metara nadmorske visine zabilježeno je minus 36 stupnjeva Celzija.

U Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, na Balkanu i Skandinaviji snijeg i poledica su izazvali velike poteškoće u prometu.

Zbog velike hladnoće grije se na maksimumu pa je ruski Gazprom objavio da je u šest dana premašio sve rekorde dnevne isporuke plina u Evropu. Samo u ponedjeljak je isporučeno 666,8 miliona prostornih metara plina.

 

Austrijski tabloid Osterreich je nagradu za “najledeniji posao u Austriji” dodijelio Ludwigu Rasseru i Nirbertu Daxbacheru, zaposlenicima meteorološke stanice na Sonnblicku na 3109 metara nadmorske visine, koji tru puta dnevno vrše mjerenja. Za sva mjerenja im treba oko sat vremena na minus 32, a uz istočni vjetar osjećaj hladnoće se kreće oko minus 60.

Zbog hladnoće zatvorene ostaju i brojne škole u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Velikoj Britaniji, Irskoj, na sjeveru Portugala pa čak i Albaniji.

(Index.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here